Vi bruger Cookies!     

         
 X     
santorini

- ferie med natur og kultur 

Santorini, græsk ø i Kykladerne, ligger 4 timers sejlads nord for Kreta. Santorini har haft en dramatisk historie, da øens nuværende form er skabt af et meget voldsomt vulkanudbrud for ca. 3500 år siden. Toppen blev sprængt væk og kun ca. halvdelen, den østlige del står tilbage som en halvmåne. I forlængelse af rundingen ligger øen Thirasia og den lille ubeboede ø Aspronisi. Da siderne blev spængt væk, trængte vand ind og i midten er dannet 2 øer, hvoraf den største Nea Kameni stadig er en altiv vulkan. Oppe på kanten af hovedøen ligger de 3 sammenbyggede byer Fira, hovedby, Firostefani og Imerovigli. Fra disse 3 byer er der en formidabel smuk udsigt ud over calderaen (det indsunkne krater) med de 4 øer, sejlskibene og krydstogtskibene, og der er kig op nord på til byen Oia (Ia) og mod den sydligste ende, hvor øens fyrtårn holder øje med ind/udsejlingen til calderaen.

 

 

 

 

Santorini har egen lille lufthavn, bygget i 1977. Den ligger på det flade stykke land mod øst, og man lander lige nord for Kamari, hvor man fra stranden og hotellerne kan holde udkig med landende fly dagen igennem. Der kommer mange turister til Santorini, men alligevel er det en dejlig ø med skønne oplevelser, både i form af strandliv, en masse gode restauranter, naturoplevelser, kulturelle og arkæologiske oplevelser.

Santorini er en meget romantisk ø, og gør en del ud af at arrangere bryllupper, i Fira ligger særlige honeymoon-hoteller. Flere restauranter reklamerer med menu for 2. 

Øen er ikke for gangbesværede, men bor man i Kamari, Perissa eller Perivolos er der fladt og nemt at færdes, hvorimod vestkysten ind mod krateret er præget af mange trapper i Fira og Oia.

Santorini er ca. 75 km² og selve calderaen, den store kratersø, har et areal på 84 km².

Kommer man sejlende til kan man fra søsiden nyde synet af de flotte vulkanlag i hovedøens stejle side ind mod calderaen. De hvide huse i Fira, Firostefani og Imerovigli ligger som en snebeklædt kant ca. 260 meter oppe over havoverfladen. Calderaen er meget dyb, og tankevækkende er det, at det nordlige bassin neden for Oia er 400 meter dybt, således er der knap 700 m fra øverste kant til bunden af calderaen.

-------------

Skulle man være særlig interesseret i øens tilblivelse gennem tiderne, kan bogen " Ilden i havet" af den tyske geolog  Walter L. Friedrich anbefales (er oversat til dansk).


Følgende er skrevet ud fra vores oplevelser på Santorini, dels i august 2004, september 2008, juni 2011 samt juni 2014.
Desuden har jeg været der på et krydstogt fra Athen i 1977, var dog ved den lejlighed ikke i land, men husker indsejlingen i calderaen som noget helt unikt og havde i mange år lyst til et gensyn.

Jeg er sikker på, vi endnu ikke er færdige med Santorini, der er stadig veje, vi ikke har kørt på, og steder vi ikke har set, så da vi på sidste rejse fik købt et detaljeret kort i 1:25.000 med indtegnede vandrestier, ja, så er der stof til flere nye naturoplevelser væk fra turistmylderet.
Der ER mange turister på Santorini i højsæsonen, så det kan kun anbefales at besøge stedet uden for skoleferien, maj/juni eller september, så er det heller ikke så varmt, bedst er nok foråret, så kan man nå at se en lidt mere grøn og blomstrende ø.
De 2 sidste gange har vi booket en rejse med fly og hotel og ellers passet os selv bortset fra de ture, som vi har haft lyst til at tage med på. Vi har lejet bil og kørt selv et par dage og sidst lejede vi ATV (4-hjulet crosser). Vi går dog altid med til charterbureauets infomøde, man kan altid hente nogle brugbare oplysninger, og tit har guiderne lavet aftaler med flere restauranter, som de anbefaler og udleverer rabatkort til. Vil man leje bil er det en god idé at gøre det gennem guiderne, så man er sikker på at leje gennem et bureau, hvor der er garanti for, at forsikringen dækker optimalt.
 
 

Til toppen

Opdateret 31/01/2015

Besøg  
057091